Alica v krajine zázrakov-recenzia

15.03.2010 16:30

 

Burton opäť prichádza do kín pod producentskou taktovkou Walta Disneyho. A úráve to mu najviac uškodilo...

 

Každý nový film Burtona, čoby môjho najobľúbenejšieho režiséra vo mne vzbudzuje obrovské očakávania. Obzvlášť, keď obsadí aj (môjho najobľúbenejšieho herca) Johnnyho Deppa. Keď sa spoja títo dvaja sľubuje to filmový zážitok. Lenže čo ak sa stane, že producenti chcú z Burtona urobiť režiséra filmov pre všetkých. Priznajme si, že Burton-podobne ako napr. Tarantino-robí filmy, ktoré sa páča iba jeho zarytým fanúškom a pre ostatných je Burton režisérom typu "raz si hore a raz dole". Kým Burton chcel v prípade tohto filmu zapojiť všetku fantáziu a vytvoriť zvláštnu (rozumej svojskú) variáciu známeho príbehu pre deti, Disney chcel do kín prilákať aj deti a zarobiť tak čo najviac. Dejová línia je síce v poriadku, lenže takto mal Burton zviazané ruky a svoju genialitu prejaviť nemohol, čo je obrovská škoda...

A tak sa v pri sledovaní Alici v krajine zázrakov budete musieť premôcť a nesklopiť zrak z plátna (a nezapchať si uši) aj v prípade infantilných vtipov, alebo pri záverečnom Deppovom tanci, ktorý je nápadne podobný break-dancu. Žiaľbohu, je to tak.

Burton má tiež vo zvyku fakt, že jeho filmy vyzerajú, ako rozprávky (niekedy pre deti, niekedy pre dospelých), ale majú veľmi prepracovanú myšlienku (snáď iba v prípade Ospalej diery sa stal opak). V prípade Alici v krajine zázrakov tam istá myšlienka je, ale zdá sa mi zle prezentovaná, mladší diváci by ju nepochopili (SPOILER-myšlienka je:nie všetko, čo sa na prvý pohľad zdá byť nereálne, také naozaj musí byť-KONIEC SPOILERU).

Čo sa hereckých výkonov týka, tak vďaka dabingu si ich veľmi užiť nedokážeme, ale aj napriek tomtuo faktu  sa Deppovi nemôže zaprieť jeho vynikajúci výkon. Jeho postava je tentoraz ešte šinbutejšia, ako jeho predchádzajúce, ale zvládol u hravo. Ďalej zaujme Helena Bonham Carter, ktorá bola ako jedna z mála postáv skvele nadabovaná Dianou Mórovou. Ann Hathaway je dosť málo výrazná opäť vďaka dabingu, ktorý je aj dôvodom toho, že sa pri ňom stratil celý herecký výkon Mii Wasikowskej hrajúcej Alicu. 

Najviac zo všetkého však zaujme vizuálna stránka filmu. Nádherná výprava nemá jedinú chybu (pri záverečnej scéne mi padla sánka), kostýmy ocení aj laik, všetko to sníma ladná výprava, ktorá v 3D vôbec nepôsobí rušivo ani pri akčných scénach, a ako to už pri Burtonových filmoch býva, vynikajúce masky.

Alica v krajine zázrakov síce stojí za videnie, ale keby Disney nechal Burtonovy voľné ruky, dopadlo by to lepšie. Aj 3D sa mi zdá byť nútené a vytvorené len preto, aby pritiehlo do kín viac divákov, čo znamená viac peňazí...

 

—————

Späť