Blog

Robin Hood

27.06.2010 18:39

Ako dopadlo ďalšie spojenie oscarového herca a vynikajúceho režiséra, ktorí nám pred pár rokmi v kine ukázali, ako to vyzerá, keď v Koloseu o svoj život bojuje Gladiátor?

Ridley Scott je režisér, ktorý už je vždy zárukou kvalitného filmového zážitku. Svoju prvú nomináciu získal za ľahko feministickú road movie Thelma & Louise, ktorú ja osobne považujem za vrchol jeho tvorby. O 10 rokov na to získal svoju tretiu nomináciu za vojnový akčný film Čierny jastrab zostrelený. Jeho druhá oscarová nominácia bola za historickú drámu Gladiátor, kde sa stretol s hercom Russellom Croweom a natáčanie s ním sa mu zapáčilo tak, že o šesť rokov na to s ním natočil komédiu Dobrý ročník. Lenže asi si povedali, že keď netočia akčný film, tak ich to asi nebaví a tak sa vrátili k akčnejšiemu žánru. A tu skrsol nápad robiť Robina Hooda. Lenže ako sa ukázalo, nebol to práve dobrý nápad (a možno je to preto, že Crowe nie je dobrý ročník...:D)

Úprimne povedané, nenávidím klamstvá. A Ridley nám z traileru a aj z názvu filmu hovorí, že tento film je o Robinovi Hoodovi. Jeho najväčší problém je, že nie je o Robinovi Hoodovi. Je to veľmi voľná variácia jeho príbehu a v konečnom dôsedku s Hoodom nemá nič spoločné.  Uznávam (dokonca oceňujem) voľné adaptácie a svojské vyrozprávanie známeho príbehu. Ale toto už je aj namňa veľa.

Čiže ak chceme hľadať v tomto filme nejaké plusy, tak v scenári a v réžii ich určite nenájdeme. V scenári preto, že je príliš odklonený od predlohy a tiež preto, že je nudný. Prvá polovica filmu  sa točí okolo predstavovania postavy "Robina Hooda", ktorá v tejto variácii skutočne je potrebná. A tá druhá polovica, korá je dynamickejšia už to celé nezachraňuje. A réžia je príliš sebaistá. Ridley je presvedčený o tom, že to, čo robí sa bude každému páčiť, bez ohľadu na to, že scenár je zlý. A tento prístup na neskutočne irituje... 

Ak teda naozaj chceme v "Robinovi Hoodovi" nájsť nejaké plusy, musíme ich hľadať pri technických veciach. Krásne kamerové zábery, snímajúce skvele hrajúcich hercov oblečených v nádherných kostýmoch a stojacich (bojujúcich) na krásnych miestach a navyše sú excelentne ozvučení.

Predpokladalo sa, že Robin Hood bude rovnakým oscarovým hitom, ako bol Gladiátor. Ak však bude kráčať v Gladiátorových šľapajách, tak určite len v technických kategóriach ako vizuálne efekty, kostýmy, výprava, kamera, zvuk, hudba, možno ešte v kategóriach hereckých výkonov; avšak určite nie v hlavných kategóriach, ako najlepší film, réžia, alebo scenár...

—————

Alica v krajine zázrakov-recenzia

15.03.2010 16:30

 

Burton opäť prichádza do kín pod producentskou taktovkou Walta Disneyho. A úráve to mu najviac uškodilo...

 

Každý nový film Burtona, čoby môjho najobľúbenejšieho režiséra vo mne vzbudzuje obrovské očakávania. Obzvlášť, keď obsadí aj (môjho najobľúbenejšieho herca) Johnnyho Deppa. Keď sa spoja títo dvaja sľubuje to filmový zážitok. Lenže čo ak sa stane, že producenti chcú z Burtona urobiť režiséra filmov pre všetkých. Priznajme si, že Burton-podobne ako napr. Tarantino-robí filmy, ktoré sa páča iba jeho zarytým fanúškom a pre ostatných je Burton režisérom typu "raz si hore a raz dole". Kým Burton chcel v prípade tohto filmu zapojiť všetku fantáziu a vytvoriť zvláštnu (rozumej svojskú) variáciu známeho príbehu pre deti, Disney chcel do kín prilákať aj deti a zarobiť tak čo najviac. Dejová línia je síce v poriadku, lenže takto mal Burton zviazané ruky a svoju genialitu prejaviť nemohol, čo je obrovská škoda...

A tak sa v pri sledovaní Alici v krajine zázrakov budete musieť premôcť a nesklopiť zrak z plátna (a nezapchať si uši) aj v prípade infantilných vtipov, alebo pri záverečnom Deppovom tanci, ktorý je nápadne podobný break-dancu. Žiaľbohu, je to tak.

Burton má tiež vo zvyku fakt, že jeho filmy vyzerajú, ako rozprávky (niekedy pre deti, niekedy pre dospelých), ale majú veľmi prepracovanú myšlienku (snáď iba v prípade Ospalej diery sa stal opak). V prípade Alici v krajine zázrakov tam istá myšlienka je, ale zdá sa mi zle prezentovaná, mladší diváci by ju nepochopili (SPOILER-myšlienka je:nie všetko, čo sa na prvý pohľad zdá byť nereálne, také naozaj musí byť-KONIEC SPOILERU).

Čo sa hereckých výkonov týka, tak vďaka dabingu si ich veľmi užiť nedokážeme, ale aj napriek tomtuo faktu  sa Deppovi nemôže zaprieť jeho vynikajúci výkon. Jeho postava je tentoraz ešte šinbutejšia, ako jeho predchádzajúce, ale zvládol u hravo. Ďalej zaujme Helena Bonham Carter, ktorá bola ako jedna z mála postáv skvele nadabovaná Dianou Mórovou. Ann Hathaway je dosť málo výrazná opäť vďaka dabingu, ktorý je aj dôvodom toho, že sa pri ňom stratil celý herecký výkon Mii Wasikowskej hrajúcej Alicu. 

Najviac zo všetkého však zaujme vizuálna stránka filmu. Nádherná výprava nemá jedinú chybu (pri záverečnej scéne mi padla sánka), kostýmy ocení aj laik, všetko to sníma ladná výprava, ktorá v 3D vôbec nepôsobí rušivo ani pri akčných scénach, a ako to už pri Burtonových filmoch býva, vynikajúce masky.

Alica v krajine zázrakov síce stojí za videnie, ale keby Disney nechal Burtonovy voľné ruky, dopadlo by to lepšie. Aj 3D sa mi zdá byť nútené a vytvorené len preto, aby pritiehlo do kín viac divákov, čo znamená viac peňazí...

 

—————

Brothers - recenzia

31.12.2009 09:42

Jim Sheridan sa vrátil. Tentoraz svojho dvorného herca nechal spieval v muzikály Nine a obsadil teplého kovboja, Spider-mana a princeznú Padmé. A dopadlo to lepšie, akoby ktokoľvek mohol očakávať.

Z najnovších filmov mi Brothers najviac pripomína The Messenger s Woody Harrelsonom. Ten hovorí o vojakoch, ktorých úlohou je oznámiť pozostalým po vojakoch, že zomreli. Jeden z vojakov si však nezachová svoju profesionalitu a zamiluje sa do jednej vdovy. Brothers sú o mužovi, ktorý sa zamiluje do ženy svojho mrtveho brata. Pomaly ale prestáva byť isté, že je Sam mrtvy.

Hlavnou dominantou Brothers sú herecké výkony. Natalie Portman je ako manželka nedávno zosnulého, ktorá hľadá oporu v jeho bratovi veľmi presvedčivá a skvele jej sekunduje aj Jake Gyllenhaal, ako čierna ovca rodiny. Najviac z hereckého obsadenia ale zaujme Tobey Maguire, ktorý premenu osobnosti svojej postavy hrá neuveriteľne presvedčivo a vzhľadom na to, že nám pred rokmi ukazoval svoju strašnú hereckú kreáciu v Spider-manovi, je to obrovský šok.

Ďalšou vecou, ktorá pri Brothers stojí za reč je aj skvelá a citlivá Sheridanova réžia. Vďaka nemu je film preplnený nádhernými a nezabudnuteľnými scénami. S postavami pracuje veľmi citlivo a aj vďaka nemu sú ako reálni ľudia. Vynikajúci scenár im do úst vkladá vety, ktoré by mohol vypustiť z úst každý z nás. Vykrelenie charakterov postáv je skvelé, dialogy rovnako tak. Za pozornosť stojí tiež Newmanova hudba, aj vďaka ktorej je napr. scéna na korčuliach taká pôsobivá.

Skupinou samou o sebe je neuverteľne silná scéna, v ktorej si musí Maguire vybrať:zabi, alebo budeš zabitý. Garantujem vám, že vám táto scéna utkveje v pamäti a chytí vás za srdce. Každopádne treba uznať, že Brothers je jeden z najlepších filmov tohto roku s veľmi silnou myšlienkou... 

—————

Invictus:Neporazený - recenzia

31.12.2009 09:39

Ako by sa dal stručne charakterizovať Invictus??? Eastwood sklamal, Damon prekvapil. Ale keďže ja stručnosť nemám rád, trochu sa rozpíšem.

Invictus mi pripomína vlaňajší Frost/Nixon. Je to hlavne scenárom a réžiou. Obe aspekty má však Frost/Nixon lepšie. Nieže by Eastwood režíroval zle, ale jeho štýl réžie sa k tomuto filmu absolútne nehodí a keď si spätne premietnem film, napadá ma iba jedna jediná scéna, ktorá by nejak zvlášť stála za reč, a to návšteva väznice. Naopak scenár sa za každú cenu snaží napodobniť Million Dollar Baby. Kým v tom sa mieša dramatickosť so športom, tu sa so športom mieša politika. A kým toto merítko pri prvom filme funguje, tu len delí film na dve časti, ktoré akoby ani neboli súčasťou jedného filmu. A nech sa Eastwood snaží akokoľvek, nedokáže zakryť chyby scenára, ktoré dokázal zamaskovať Scorsese pri Letcovi.

A tak sa plusom stáva akurát réžia (tá je však iba poloplusom) a herecké výkony (a aj to, iba dôležitých postáv, väčšina vedľajších postáv (okrem dvoch bodyguardov) nemajú svoj príbeh, svoj charakter a prakticky ani nejaké dôležité miesto vo filme). Freeman hrá skvele, určite získa nejaké ceny, ale z obsadenia ma najviac zaujal Matt Damon. Aj keď scenár mu veľa priestoru a charakteru nedáva, on pochopil jej vlastnosti a aj ten malý priestor, ktorý dostáva, využíva naplno.

Musím však povedať, že Invictus je dosť zbytočný film a nikto ma nepresvedčí, že nebol vytvorený len kvôli cenám a Oscarom, čo len potvrdzuje americký klišéovitý záver... 

—————

Avatar-recenzia

31.12.2009 09:05

Filmová revolúcia. Takto sa dá opísať Avatar. Cameron sa vrátil a dopadlo to lepšie, akoby ktokoľvek očakával. Pre tento film bol vytvorený nový prototyp kamery, 3D technologia dostáva nový rozmer, rovnako, ako motion capture. Avatar nie je porovnateľný s ničím. Napriek tomu ho ešte niekoľkokrát k iným filmom prirovanám.

Avatar nemá plytký dej, ktorý zachraňuje Cameronova réžia, ako tomu bolo pri Titanicu. Samozrejme, že ten príbeh sme už stokrát videli, ale zrovna túto variáciu sme ešte nemali možnosť vidieť. A navyše nám to Cameron podáva s takou genialitou, že to nemá chybu. Film naplnil pamätnými scénami, ale film pôsobí, ako film, nie ako celok zložený z pamätných scén. Jednoduché, ale krásne scény, ako prvý vstup na Pandoru sa striedajú s excelentnými akčnými scénami, kde sa spoznávajú živočíchy novej planéty a bojové scény, medzi kmeňami, ktoré v spojitosti s nadupaným zvukom tvoria geniálne dielo. Cameron má Oscarovú nomináciu istú.

So scenárom to také isté nebude, napriek tomu, že má celkom solídne dialogy a ani dej nie je najhorší, pri bravúrych dialogoch Nehanebných bastardov, táto nominácia nebude mať šancu vyhrať (aj keď aspoň v nomináciu dúfam a verím). Z hereckého obsadenia nejviac zaujme Sigourney Weaver (opäť by si zaslúžila Oscarovú nomináciu), najmä jej prvý príchod na scénu je geniálny. ("Kde mám cigaretu?") Ďalej zaujme Giovanni Ribsi, ktorý má zápornú úlohu, ale s tou zápornosťou to nepeháňa, na rozdiel od Stephena Langa, ktorý je záporný až hrôza. Worthington nezaujme, ani nesklame, ale jeho výkon sa ani nedá nejak extra hodnotiť, lebo väčšinu času je v tele Avatara a keď vystupuje ako Jake Sully, tvári sa normálne, takže veľa priestoru na hranie nemá. Slovenský dabing nijako nekazí výkony postáv, je oveľa lepší, ako som čakal. Dušan Cinkota v hlavnej úlohe, rovnako, ako dabingová herečka dabujúca Sigourney sú skvelí, naopak dabér Ribsiho mi miestami vadil.

Týmto sa pomaly dostávam k vizuálu (k perfektnému vizuálu) filmu. Nádherná výprava filmu nemá ani jednu chybu, faunou a florou Pandory, zopárkrát som sa pristihol, ako krútim hlavou nad vynaliezavosťou a kreativitou výpravcu. Kamera je ozaj nádherná a veľkolepá, avšak v akčných scénach, kde sa strasie to pôsobí rušivo vzhľadom na to, že je film v 3D, ale Cameron má pri akčných scénach radšej krátke zábery medzi strihom (ktorý je mimochodom veľmi solídny). Ďalej Horner prekonáva sám seba a jeho hudba je ozaj bezchybná a excelentná, ani raz nepôsobí rušivo. Práve naopak, stále pôsobí veľkolepo a vynikajúco. Perfektný zvuk dodáva akčným scénam uveriteľnosť a vy sa cítite, akoby ste pritom naozaj boli. A efekty sú skupinou samou o sebe. Niektoré zábery sú robené z ničoho, ale to nepôsobí rušivo a prakticky si to ani nedá spoznať, efekty sú natoľko geniálne, že keby mi niekto povedal, že Na´vi sú skutoční a neboli robení pomocou motion capture, uveril by som.

Na záver upozornenie:keď ste film nevidel v 3D, alebo aspoň na plátne, tak ste videli iný film, ako ja...

Verdikt: Avatar je jednoducho geniálne dielo, ktoré asi len tak niečo neprekoná... 

—————

The Departed-recenzia

01.11.2009 13:40

 

Na druhej strane

Geniálna hra na mačku a krysu, v ktorej ale nikto nevie, kto je mačka a kto krysa.

 

Scorsese je génius. Každou sekundou filmu je vidieť, ako si vychutnáva dejový chaos a ako sa teší na vyvrcholenie, v ktorom všetkým divákom (s výnimkou tých, ktorý videli predlohu) padne sánka.

 

Spomenul som predlohu. Sám pán režisér nemá rád, keď niekto berie pojmy “The Departed” a “remake filmu Volavka” ako synonymum. Hlavný dej, aj postavy vychádzajú z japonskej trilogie Volavka, ale Scorsese z filmu robí samostatný celok. A aký teda ten hlavný dej je? V Bostone vládne vojna medzi írskymi gangmi vedené mafiánom Costellom (Jack Nicholson) a políciou. Aby sa polícii podarilo Costella zatknúť, nasadia policajta, ktorý sa má do gangu infiltrovať. Lenže nevedia, že to isté urobí aj Costello.

 

To, čo robí z tohto filmu tak geniálny zážitok, sú excelentné herecké výkony. Nicholsonov výkon všetci vynášajú do nebies, istí recenzenti dokonca spomenuli, že Oscarová nominácia preňho je povinná. Tú nakoniec nezískal, a dá sa povedať, že oprávnene, pretože tu predvádza svoj štandardný skvelý (aj keď pomaly nudný) výkon (šarm, charizma). Najlepším hercom vo filme je prekvapivo DiCaprio. To Oscarová nominácia prňho bola povinná a je známe, že ju nezískal, len kvôli tomu, že producenti The Departed nechceli, aby pri Oscaroch nesúperil s nejakým kolegom z tohto filmu a radšej ho nechali nominovať za film Krvavý diamant, kde ale hral o niečo horšie. Jediný, s kým by mohol súperiť je (tiež) prekvapivo Mark Wahlberg. Bravúrne napísané dialogy mu dávajú skvelý priestor a kto si myslel, že nevie hrať, pretože vo filmoch, ako napr. Udalosť, Planéta opíc, nezahral práve najlepšie, tak ten bude veľmi milo prekvapený. Ďalej Matt Damon je priemerný, byť iné obsadenie filmu, jeho výkon by všetci vynášali do nebies, ale pri tejto zostave hercov je, žiaľ, iba priemerný, aj keď on za to nemôže, pretože jeho postava je napísaná o niečo horšie, ako ostatné.

 

The Departed je jednoducho jeden z tých filmov, ktorým by som nevedel vytknúť veľa vecí. Okrem zopár dier v scenári by som ozaj nevedel, aké má The Departed chyby. Dole si pozrite zopár scén z filmu a presvedčte sa o kvalitách atmosféry a hereckých výkonov.

 

Prečo by ste film mali vidieť:Minimálne kvôli oscarovej réžii a prvotriednym hereckým výkonom, ale hlavne kvôli myšlienke a dosť šokujúcemu záveru.

 

Prečo by ste film nemali vidieť:Ak nemáte radi krv (22 mrtvol) a šasté používanie slovíčka fuck (237 krát; najčastejšie používanie tohto slova vo filme, ktorý vyhral Oscara za najlepší film).

 

 

—————

District 9-recenzia Veľmi kvalitný, avšak dosť neznámy film, ktorý určite stojí za vašu pozornosť!

27.10.2009 19:07

District 9

POZOR POZOR! Recenzia len pre ľudí...!

 

Vzhľadom na to, aké filmové lahôdky nás tento rok (2009) ešte v kine čakajú (Avatar, Imaginarium Dr. Parnassa, Sherlock Holmes...), je asi priskoro hovoriť o filmovom zážitku roku, ale aspoň je jasné, ako som z District 9 nadšený.

 

V čom vlastne spočíva príbeh Districtu 9? Najviac si ho užijete, keď jeho príbeh nebudete vedieť a tak, ak si tento film chcete čo najviac užiť, preskočte nasledujúci odstavec.

Asi pred dvadsiatimi rokmi k zemi prišla mimozemská loď a zostala stáť nad USA. Po dlhšom čase sa už Američania začali nudiť a povedali si, že sledovanie vznášajúcej sa lode je už trochu nuda a tak sa vybrali aj s nejakými pomôckami otvoriť loď a pozrieť sa, čo sa tam nachádza. Našli tam mimozemské bytosti, ktoré „familiárne“ nazvali „kreveťáci“. Títo „kreveťaci“ sú ale v dosť zlom stave a tak sa ľudia rozhodnú, že pre nich vytvoria Sektor 9 (District 9), v ktorom by bývali len oni, a do ktorého by ľudia, okrem nejakých vládnych zložiek, nemali povolený prístup. Na oblátku by zas „kreveťáci“ nestrkali svoj nos do nášho sveta.

O dvadsať rokov neskôr, súčasnosť:Vláda sa rozhodla, že mimozemšťanov presťahuje do iného Sektoru. Do Sektoru 9 prichádzajú vládne zložky na čele s našim hlavným hrdinom Wikusim van der Merweom a nechávajú mimozemšťanov podpisovať jeden po druhom súhlas s presťahovaním a zároveň im prehľadávajú domy s úmyslom nájsť nelegálne držané mimozemské zbrane atď. Wikus v jednom dome nájde nejakú sprejovaciu tubu. Keď mu na tvár vystrekne trochu obsahu tejto tuby, začne sa peklo. Wikus začína vracať, začne mu z nosa tiecť neznáma a neidentifikovateľná, čierna tekutina a pomaly sa mení v „kreveťáka“. To z jeho tela robí najdrahšiu surovinu a jeho vlastní kolegovia sa ho rozhodnú zabiť a speňažiť. Wikusovi sa podarí ujsť a začína sa hra na mačku a myš.

 

Hlavnou dominantou Districtu 9 je jeho spracovanie. Neill Blomkamp (režisér tohto filmu) si pre tento film vybral netradičný dokumentaristický spôsob rozprávania. Ručná roztrasená kamera je prítomná všade, rovnako, ako pri Cuaronových (režisér filmu Harry Potter a Väzeň z Azkabanu)  Potomkoch ľudí. Excelentná výprava dodáva spolu s netradičným strihom a zvukovými efektami filmu neuveriteľnú atmosféru. 

 

Skupinou samou o sebe sú vizuálne efekty a masky. Obe sa navzájom tak geniálne doplňajú, že sa dá ťažko rozpoznať, čo je maska a čo efekt. Oscarové nominácie sú podľa mňa isté.

 

District 9 je jednoducho geniálny film, film roku pre fanúšikov sci-fi a pochmúrnych filmových príbehov a spracovaní. Ako bonus sú tu skvelé herecké výkony, vynikajúci vizuál a excelentná réžia, hodná Oscarovej nominácie a čo je najdôležitejšie, bravúrny príbeh. Chceli by ste od geniálneho filmu viac?

 

 

 

100%

 

Prečo by ste film mali vidieť:Ak vás recenzia nepresvedčila, že by ste si tento film mali pozrieť, tak potom neviem, čo by vás presvedčilo.

 

Prečo by ste film nemali vidieť:Ak máte radi optimizmus a ak pri pozeraní filmov nerobíte nič iné, len v nich hľadáte chyby a nelogickosti.

 

 

—————

Temný rytier-recenzia

26.10.2009 16:14

 

Temný rytier

Najnovší batmanovský film, ktorý prepisuje historiu kinematografie prichádza!

Na Temného rytiera som išiel plný očakávaní nielen napriek kritikám, ktoré vynášali Temného rytiera do nebies, ale aj vdaka tomu, že Christopher Nolan ma presvedčil, že je nielen talentovaný režisér, ale aj scenárista už pri Memente. A môj konečný názor prekonal očakávania.

Christopher Nolan ako obyčajne nesklamal a svoje režisérske umenie predvádza aj tu (scéna Jokerovho príchodu na slávnostný večer, či Batmanov a Jokerov rozhovor na konci filmu). Len škoda absencie jeho mena medzi oscarovými nomináciami v kategorii najlepšia réžia. Akadémia mohla urobiť výnimku a jeden rok nominovať šesť režisérov, ale to by som asi chcel príliš veľa...

Čo sa hereckého obsadenia týka, tak tentoraz sa neopakuje situácia z prvého dielu, kde bol Batman hlavnou postavou a zvyšok obsadenia boli len vedľajšie postavičky. Nie! Christian Bale sa na plátne objaví asi tak dlho, ako Gary Oldman, Aaron Eckhart, či Heath Ledger. A aj ked na seba Ledgerov Joker strháva všetku pozornosť, práve on sa na plátne objaví najmenej a chcel som ho vidieť viac. A pravdupovediac, toto je “vina” práve Ledgera, ktorý stvárnil Jokera tak geniálne, že by sa mu nevyrovnal ani Jack Nicholson a hovorí sa, že práve rola Jokera náročná na psychiku ho priviedla do hrobu. A zvyšní herci nemajú čím zaujať a to, že je zaujímavý iba Joker nezapríčinila Ledgerova smrť!

Dalším plusom je geniálna hudba Hansa Zimmera a Jamesa Newtona Howarda, ktorá dokáže excelentne navodiť atmosféru a vytvoriť vám zimomriavky vynikajúcim sirénovým motívom, objavujúcim sa pri Jokerovom príchode na scénu.

Temný rytier nie je len obyčajná, bravúrne ozvučená, zostrihaná a vizuálne skvelá komixová jazda. Je to dielo, ktoré sa zapíše do dejín ako geniálny film, hviezdou ktorého je Heath Ledger a musím povedať, že právom, pretože Temný rytier snád ani lepší byť nemohol!

100%

Prečo by ste film mali vidieť: Rozhodne nie len kvôli oscarovým nomináciam, pravdivým fámam o naljepšej komixovke, či Ledgerovmu famoznemu výkonu. Temného rytiera treba sledovať ako majstrovský akčný kriminálny psychothriller (podfarbený skvelými vtipmi) podľa komixu!

Prečo by ste film nemali vidieť: Niet dôvodu!

 

—————


Novinky

Nejaké novinky...

01.01.2009 14:53
Nominácie na 2nd Moviefilm Awards budú vyhlásené dnes o 14:00!

—————