District 9-recenzia Veľmi kvalitný, avšak dosť neznámy film, ktorý určite stojí za vašu pozornosť!

27.10.2009 19:07

District 9

POZOR POZOR! Recenzia len pre ľudí...!

 

Vzhľadom na to, aké filmové lahôdky nás tento rok (2009) ešte v kine čakajú (Avatar, Imaginarium Dr. Parnassa, Sherlock Holmes...), je asi priskoro hovoriť o filmovom zážitku roku, ale aspoň je jasné, ako som z District 9 nadšený.

 

V čom vlastne spočíva príbeh Districtu 9? Najviac si ho užijete, keď jeho príbeh nebudete vedieť a tak, ak si tento film chcete čo najviac užiť, preskočte nasledujúci odstavec.

Asi pred dvadsiatimi rokmi k zemi prišla mimozemská loď a zostala stáť nad USA. Po dlhšom čase sa už Američania začali nudiť a povedali si, že sledovanie vznášajúcej sa lode je už trochu nuda a tak sa vybrali aj s nejakými pomôckami otvoriť loď a pozrieť sa, čo sa tam nachádza. Našli tam mimozemské bytosti, ktoré „familiárne“ nazvali „kreveťáci“. Títo „kreveťaci“ sú ale v dosť zlom stave a tak sa ľudia rozhodnú, že pre nich vytvoria Sektor 9 (District 9), v ktorom by bývali len oni, a do ktorého by ľudia, okrem nejakých vládnych zložiek, nemali povolený prístup. Na oblátku by zas „kreveťáci“ nestrkali svoj nos do nášho sveta.

O dvadsať rokov neskôr, súčasnosť:Vláda sa rozhodla, že mimozemšťanov presťahuje do iného Sektoru. Do Sektoru 9 prichádzajú vládne zložky na čele s našim hlavným hrdinom Wikusim van der Merweom a nechávajú mimozemšťanov podpisovať jeden po druhom súhlas s presťahovaním a zároveň im prehľadávajú domy s úmyslom nájsť nelegálne držané mimozemské zbrane atď. Wikus v jednom dome nájde nejakú sprejovaciu tubu. Keď mu na tvár vystrekne trochu obsahu tejto tuby, začne sa peklo. Wikus začína vracať, začne mu z nosa tiecť neznáma a neidentifikovateľná, čierna tekutina a pomaly sa mení v „kreveťáka“. To z jeho tela robí najdrahšiu surovinu a jeho vlastní kolegovia sa ho rozhodnú zabiť a speňažiť. Wikusovi sa podarí ujsť a začína sa hra na mačku a myš.

 

Hlavnou dominantou Districtu 9 je jeho spracovanie. Neill Blomkamp (režisér tohto filmu) si pre tento film vybral netradičný dokumentaristický spôsob rozprávania. Ručná roztrasená kamera je prítomná všade, rovnako, ako pri Cuaronových (režisér filmu Harry Potter a Väzeň z Azkabanu)  Potomkoch ľudí. Excelentná výprava dodáva spolu s netradičným strihom a zvukovými efektami filmu neuveriteľnú atmosféru. 

 

Skupinou samou o sebe sú vizuálne efekty a masky. Obe sa navzájom tak geniálne doplňajú, že sa dá ťažko rozpoznať, čo je maska a čo efekt. Oscarové nominácie sú podľa mňa isté.

 

District 9 je jednoducho geniálny film, film roku pre fanúšikov sci-fi a pochmúrnych filmových príbehov a spracovaní. Ako bonus sú tu skvelé herecké výkony, vynikajúci vizuál a excelentná réžia, hodná Oscarovej nominácie a čo je najdôležitejšie, bravúrny príbeh. Chceli by ste od geniálneho filmu viac?

 

 

 

100%

 

Prečo by ste film mali vidieť:Ak vás recenzia nepresvedčila, že by ste si tento film mali pozrieť, tak potom neviem, čo by vás presvedčilo.

 

Prečo by ste film nemali vidieť:Ak máte radi optimizmus a ak pri pozeraní filmov nerobíte nič iné, len v nich hľadáte chyby a nelogickosti.

 

 

—————

Späť