Temný rytier-recenzia

26.10.2009 16:14

 

Temný rytier

Najnovší batmanovský film, ktorý prepisuje historiu kinematografie prichádza!

Na Temného rytiera som išiel plný očakávaní nielen napriek kritikám, ktoré vynášali Temného rytiera do nebies, ale aj vdaka tomu, že Christopher Nolan ma presvedčil, že je nielen talentovaný režisér, ale aj scenárista už pri Memente. A môj konečný názor prekonal očakávania.

Christopher Nolan ako obyčajne nesklamal a svoje režisérske umenie predvádza aj tu (scéna Jokerovho príchodu na slávnostný večer, či Batmanov a Jokerov rozhovor na konci filmu). Len škoda absencie jeho mena medzi oscarovými nomináciami v kategorii najlepšia réžia. Akadémia mohla urobiť výnimku a jeden rok nominovať šesť režisérov, ale to by som asi chcel príliš veľa...

Čo sa hereckého obsadenia týka, tak tentoraz sa neopakuje situácia z prvého dielu, kde bol Batman hlavnou postavou a zvyšok obsadenia boli len vedľajšie postavičky. Nie! Christian Bale sa na plátne objaví asi tak dlho, ako Gary Oldman, Aaron Eckhart, či Heath Ledger. A aj ked na seba Ledgerov Joker strháva všetku pozornosť, práve on sa na plátne objaví najmenej a chcel som ho vidieť viac. A pravdupovediac, toto je “vina” práve Ledgera, ktorý stvárnil Jokera tak geniálne, že by sa mu nevyrovnal ani Jack Nicholson a hovorí sa, že práve rola Jokera náročná na psychiku ho priviedla do hrobu. A zvyšní herci nemajú čím zaujať a to, že je zaujímavý iba Joker nezapríčinila Ledgerova smrť!

Dalším plusom je geniálna hudba Hansa Zimmera a Jamesa Newtona Howarda, ktorá dokáže excelentne navodiť atmosféru a vytvoriť vám zimomriavky vynikajúcim sirénovým motívom, objavujúcim sa pri Jokerovom príchode na scénu.

Temný rytier nie je len obyčajná, bravúrne ozvučená, zostrihaná a vizuálne skvelá komixová jazda. Je to dielo, ktoré sa zapíše do dejín ako geniálny film, hviezdou ktorého je Heath Ledger a musím povedať, že právom, pretože Temný rytier snád ani lepší byť nemohol!

100%

Prečo by ste film mali vidieť: Rozhodne nie len kvôli oscarovým nomináciam, pravdivým fámam o naljepšej komixovke, či Ledgerovmu famoznemu výkonu. Temného rytiera treba sledovať ako majstrovský akčný kriminálny psychothriller (podfarbený skvelými vtipmi) podľa komixu!

Prečo by ste film nemali vidieť: Niet dôvodu!

 

—————

Späť