Robin Hood

27.06.2010 18:39

Ako dopadlo ďalšie spojenie oscarového herca a vynikajúceho režiséra, ktorí nám pred pár rokmi v kine ukázali, ako to vyzerá, keď v Koloseu o svoj život bojuje Gladiátor?

Ridley Scott je režisér, ktorý už je vždy zárukou kvalitného filmového zážitku. Svoju prvú nomináciu získal za ľahko feministickú road movie Thelma & Louise, ktorú ja osobne považujem za vrchol jeho tvorby. O 10 rokov na to získal svoju tretiu nomináciu za vojnový akčný film Čierny jastrab zostrelený. Jeho druhá oscarová nominácia bola za historickú drámu Gladiátor, kde sa stretol s hercom Russellom Croweom a natáčanie s ním sa mu zapáčilo tak, že o šesť rokov na to s ním natočil komédiu Dobrý ročník. Lenže asi si povedali, že keď netočia akčný film, tak ich to asi nebaví a tak sa vrátili k akčnejšiemu žánru. A tu skrsol nápad robiť Robina Hooda. Lenže ako sa ukázalo, nebol to práve dobrý nápad (a možno je to preto, že Crowe nie je dobrý ročník...:D)

Úprimne povedané, nenávidím klamstvá. A Ridley nám z traileru a aj z názvu filmu hovorí, že tento film je o Robinovi Hoodovi. Jeho najväčší problém je, že nie je o Robinovi Hoodovi. Je to veľmi voľná variácia jeho príbehu a v konečnom dôsedku s Hoodom nemá nič spoločné.  Uznávam (dokonca oceňujem) voľné adaptácie a svojské vyrozprávanie známeho príbehu. Ale toto už je aj namňa veľa.

Čiže ak chceme hľadať v tomto filme nejaké plusy, tak v scenári a v réžii ich určite nenájdeme. V scenári preto, že je príliš odklonený od predlohy a tiež preto, že je nudný. Prvá polovica filmu  sa točí okolo predstavovania postavy "Robina Hooda", ktorá v tejto variácii skutočne je potrebná. A tá druhá polovica, korá je dynamickejšia už to celé nezachraňuje. A réžia je príliš sebaistá. Ridley je presvedčený o tom, že to, čo robí sa bude každému páčiť, bez ohľadu na to, že scenár je zlý. A tento prístup na neskutočne irituje... 

Ak teda naozaj chceme v "Robinovi Hoodovi" nájsť nejaké plusy, musíme ich hľadať pri technických veciach. Krásne kamerové zábery, snímajúce skvele hrajúcich hercov oblečených v nádherných kostýmoch a stojacich (bojujúcich) na krásnych miestach a navyše sú excelentne ozvučení.

Predpokladalo sa, že Robin Hood bude rovnakým oscarovým hitom, ako bol Gladiátor. Ak však bude kráčať v Gladiátorových šľapajách, tak určite len v technických kategóriach ako vizuálne efekty, kostýmy, výprava, kamera, zvuk, hudba, možno ešte v kategóriach hereckých výkonov; avšak určite nie v hlavných kategóriach, ako najlepší film, réžia, alebo scenár...

—————

Späť